Kleurhuis

De bron voor het ontwerp van het kleurhuis is een van de namen van Juane Xue namelijk “晶”. In Nederlands betekent “晶” kristal. De gekozen kristalvorm heeft 21 facetten (driehoeken) en symboliseert de 21ste eeuw.

 

Deze 21 facetten houdt in dat geen enkel facet recht op de grond staat. De vorm van de ramen en deuren zijn ook afgeleid van het woord “晶”. Het Chinese teken “晶” bestaat uit de samenvoeging van drie tekens “日”. Dit teken staat voor het Chinese woord “zon”. Deuren en ramen zijn allemaal geëvolueerd van het woord “日”. Onder de fantasie van de architect is het woord “zon” gedraaid voor ramen en deuren.

Juane Xue is een bekende kunstenaar met een unieke stijl, welke wordt gekenmerkt door spel van licht en schaduw en haar rijk gebruik van kleuren. Haar stijl, waardoor zij beroemd is, laat zij ook schijnen op het Kleurhuis. Ze gebruikt het geluksgetal “zeven” om met zeven kleuren alle dingen in de natuur te symboliseren. De kleuren zijn doel gericht op het huis aangebracht zoals ook bij de schilderijen. De zeven kleuren vormen van de nok tot de grond de vier seizoenen van het jaar, de lente aan de voorkant, de zomer aan de linkerkant, de herfst op de achtkant en de winter aan de rechterzijde. Onder alle jaargetijden loopt een lange blauwe schaduw op de witte gevels. In de schilderijen van Juane speelt licht en schaduw altijd een belangrijkste rol. Ze beschouwt de kleur blauw als een symbool van ruimte en mysterie. De kleur wit is het symbool van blanco in de Chinese schilderkunst, wat duidt op zuiverheid en oneindigheid. De afwisselende combinatie van de kleuren wit en blauw, licht en schaduw vormen het begrip yin-yang, sterk en zacht. Hiermee wordt de belangrijkste balans en perfecte belichaming van het universum getoond.
Kenmerkend aan dit kunstwerk is Juane Xue zelf de camouflage/zonwering gordijn zelf ontwerpt en maakt. Doordat het bewegende licht en de bewegende schaduw op de grond in de expositiezaal wordt weerspiegeld.

De twee grote expositieruimtes op de begane grond en in de kelder (samen 250 m2 groot) in National Gallery The Netherlands zijn voorzien van allerlei moderne professionele museale systemen (licht en ophang) voor allerlei tentoonstellingen. Hierbij springt in het oog de grote vide op de begane grond ( 3 x 2,5m) waardoor direct daglicht in de kelder komt en de mogelijkheid biedt om grote kunstwerken naar de kelder te brengen.

National Gallery The Netherlands is druk bezig om haar museum te professionaliseren. Door een lift – de liftschacht is al aanwezig – hoopt zij beter toegankelijk worden voor minder validen of mensen met een kinderwagen. Een invalidentoilet is reeds aanwezig.
Er komen meer bewegende wanden en professionele spots om de schilderijen en beeldwerken optimaal te belichten.
Hiernaast is het de bedoeling om in de tuin van National Gallery The Netherlands een beeldentuin te maken. Hierin zullen ook beelden van Juane Xue komen te staan.

Het is de doelstelling van National Gallery The Netherlands om activiteiten in het kleurhuis te organiseren waar door de kwaliteit van de tentoonstellingen een podium/ leerplaats ontstaat voor amateurkunst en professioneel kunst. De aantrekkingskracht voor jong en oud moet National Gallery The Netherlands een begrip maken voor de Amersfoorters en mensen van buiten Amersfoort. National Gallery The Netherlands zal Amersfoort op de kaart zetten.