Kleurhuis

Juane vroegere naam “晶”(hetgeen kristal betekent)is de bron voor haar ontwerp van dit gebouw geweest. De kristal vorm is samengesteld uit 21 vlakken die met elkaar de 21ste eeuw symboliseren. De kristal vorm betekent dat alle gevels en daken scheef zijn!

 

De vorm van de ramen en deuren zijn ook afgeleid van het woord “kristal”. Het Chinese teken “kristal” bestaat uit de samenvoeging van drie tekens “日”Dit teken staat voor het Chinese woord “zon”. Deuren en ramen zijn allemaal geëvolueerd van het woord “日”. Onder de fantasie van de architect is het woord “zon” gedraaid voor ramen en deuren.

Juane is een bekende kunstenaar met een unieke stijl, welke wordt gekenmerkt door zijn rijke kleuren en heldere licht en schaduw. Haar stijl, waardoor zij beroemd is, laat zij ook schijnen op het Kleurhuis. Ze gebruikt het geluksgetal “zeven” om met zeven kleuren alle dingen in de natuur te symboliseren. De kleuren zijn doel gericht op het huis aangebracht zoals ook bij de schilderijen. De zeven kleuren vormen van de nok tot de grond de vier seizoenen van het jaar, de lente aan de voorkant, de zomer aan de linkerkant, de herfst op de achtkant en de winter aan de rechterzijde. Onder “alle jaargetijden” vormt een lange blauwe “schaduw” op de witte gevels. In de schilderijen van Juane speelt licht en schaduw altijd een belangrijkste rol. Ze beschouwt de kleur blauw als een symbool van ruimte en mysterie. De kleur wit is het symbool van blanco in de Chinese schilderkunst, wat duidt op zuiverheid en oneindigheid. De afwisselende combinatie van de kleuren wit en blauw, licht en schaduw vormen het begrip yin-yang, sterk en zacht. Hiermee wordt de belangrijkste balans en perfecte belichaming van het universum getoond. Voor dit “7” kleurenmateriaal bezochten Juane samen met haar partner, Wim van de Schalk vele bedrijven, van keramische tegels tot stalen panelen, van Groningen tot Vancouver. Uiteindelijk hebben zij voor het huidige materiaal gekozen, verduurzaamd hout. Dit materiaal is het dichtst bij de natuur en kan worden overschilderd welk een langdurig gebruik van het zelfde materiaal mogelijk maakt.

Het “kristal” is het droomhuis van Juane met zijn 21 driehoek vlakken vormde een grote uitdaging aan alle die betrokken zijn geweest bij het realiseren van het huis. Deze uitdagingen heeft de bouwperiode sterk doen verlengen met evenredige gevolgen voor de investering. Nu is het einde eindelijk in zicht en staat de deur van het Kleurhuis – de officiële naam wordt nog geheim gehouden tot de officiële Opening in november – open voor het publiek. De twee grote expositie ruimtes op de begane grond en in de kelder zijn samen 250 vierkante meter groot. Om meer mensen kennis te kunnen laten maken van Juane´s kunst. Hierom denken zij ook aan ouderen en de kinderen en willen een lift aanschaffen zodat mensen in een rolstoelen of met een kinderwagen direct naar de verschillende ruimtes kunnen bezoeken.

De doelstelling van Juane is om beroemde kunstenaars zowel schilders als beeldhouwers uit Nederland en de wereld uit te nodigen om in Kleurhuis te komen exposeren. Het streven is dat de tentoonstellingen een hoog niveau hebben waardoor het Kleurhuis publiek en toeristen over de wereld naar Amersfoort zal trekken. Het kleurhuis zal niet alleen door haar kristal vorm en al haar kleuren meer waarde creëren voor Amersfoort maar ook door haar tentoonstellingen.